Autor Wątek: Zieleń miejska ginie  (Przeczytany 1216 razy)

Pasażer 3 Wagonu

• Newbie
  • *
Zieleń miejska ginie
« : Maj 02, 2010, 23:14:45 pm »
Z perspektywy lat doszedłem do wniosku, że Pan Burmistrz (PB) nie lubi zieleni. Chce mieć wszystko w betonie. Zobaczcie, ile wielkich drzew padło, żeby powstał Kaufland, nie wiadomo dlaczego wycięto topole na rogu obwodnicy i Janowieckiej, nie wspomnę już o drzewach na rynku. PB nie chce terenu zielonego przy ulicy Bonowskiego, którego realizację (i finansowanie) zaproponowali sami mieszkańcy.
Pewnie to od niego nie zależy, ale zginęły bezpowrotnie piękne aleje wylotowe z Wągrowca, zwłaszcza w stronę Skoków - nie przekona mnie argument że tam giną ludzie. Jakby jechali wolniej, ostrożniej toby nie ginęli... To jest raptem 2km odcinek drogi (a był 4km). Jadąc z prędkością 60km/h pokonuje się go w 4 minuty. Jadąc 90km/h w 2,5 minuty. Zyskuje się tylko 1,5 minuty. Drzewo rośnie kilkadziesiąt lat. Wycina się je w moment. Czy naprawdę warto?
Quidquid agis prudenter agas et respice finem

Yakub

• Newbie
  • *
Odp: Zieleń miejska ginie
« Odpowiedź #1 : Maj 10, 2010, 13:28:26 pm »
Oczywiście, że nie warto. Ale po co zostawiać place porośnięte drzewami i trawą, skoro można tam postawić market, lub inny budynek przynoszący zyski?

amelka

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 : Maj 10, 2010, 19:51:30 pm »
O czym tu mowa? Miasto ma się rozwijać, a trudno, żeby w centrum drogi rosło drzewo. Fakt, na rynku drzewa mogły pozostać, bo teraz rynek jest po prostu "łysy", ale tam, gdzie teren potrzebny jest do rozbudowy trudno, siła wyższa. Dokoła Wągrowca mnóstwo lasów, więc za bardzo narzekć nie można. Nie popadajmy w paranoję ekologiczną, albo jak kto woli modę na ekologię. Nie sądzę, by jakiekolwiek drzewo wycięte w tym mieście było ot tak sobie, z powodu jakiegoś widzimisię. Gdybyśmy przyjęli opcję, by nic nie wycinać, to np. przy ulicy Jeżyka czy Lipowej nie powinien stać żaden dom, bo pamiętam rosnące tam piękne łany zbóż , wpaniałe ogrody. Niestety w życiu nic nie ma za darmo, zawsze jest coś za coś. Proszę powiedzieć osobom pracujacym w Kauflandzie, że są bez pracy, bo zamiast marketu pozostaną tam drzewa, a sklepu nie ma gdzie zbudować, bo drzew dokoła Wągrowca wszędzie pełno i nie można ich wyciąć. Jestem ciekawa czy by byli zadowoleni. Suma sumarum kij ma zawsze dwa końce.

rafciu65

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #3 : Czerwiec 13, 2010, 10:39:53 am »
Summa summarum Amelka ma rację. W całej tej wypowiedzi  mam jednak jedno "ale": wydaje mi się że aby móc wyciąć drzewo potrzebna jest jakaś zgoda, która udzielana jest pod warunkiem, że posadzi się drzewo w innym miejscu. Taka zasada obowiązuje gdy np. jest się właścicielem działki, którą chce się przekształcić na budowlaną i trzeba wyciąć drzewa które na niej rosną. Czy Urząd Miejski obowiązują inne przepisy? Jeśli nie, to gdzie zostały posadzone drzewa które zostały wycięte podczas Rynku, marketów, itp.? Pozdrawiam UM i wszystkich forumowiczów 8).

Urząd Miejski

• Administrator
  • Full Member
« Odpowiedź #4 : Czerwiec 16, 2010, 11:00:28 am »
Summa summarum Amelka ma rację. W całej tej wypowiedzi  mam jednak jedno "ale": wydaje mi się że aby móc wyciąć drzewo potrzebna jest jakaś zgoda, która udzielana jest pod warunkiem, że posadzi się drzewo w innym miejscu. Taka zasada obowiązuje gdy np. jest się właścicielem działki, którą chce się przekształcić na budowlaną i trzeba wyciąć drzewa które na niej rosną. Czy Urząd Miejski obowiązują inne przepisy? Jeśli nie, to gdzie zostały posadzone drzewa które zostały wycięte podczas Rynku, marketów, itp.? Pozdrawiam UM i wszystkich forumowiczów 8).
Uzyskanie zezwolenia na usunięcie drzew z terenu nieruchomości obowiązuje każdego właściciela niezależnie od tego czy jest on osobą fizyczną, przedsiębiorcą czy osobą prawną. Zgodnie z art. 83, ust. 1 ustawy o ochronie przyrody usunięcie drzew lub krzewów z terenu nieruchomości może nastąpić, co do zasady, po uzyskaniu zezwolenia wydanego przez wójta, burmistrza albo prezydenta miasta na wniosek posiadacza nieruchomości. Jeśli drzewa mają być usunięte z terenu, którego właścicielem jest gmina to zgodę taką wydaje starosta na podstawie art. 90 ww. ustawy.
Zgodnie z art. 84 posiadacz nieruchomości ponosi opłatę z tytułu usunięcia drzew lub krzewów. Opłata może zostać odroczona na okres 3 lat lub anulowana, jeśli posiadacz nieruchomości zrealizuje postanowienie organu wydającego decyzję o przesadzeniu lub zasadzeniu drzew lub krzewów w innym miejscu. Wysokość opłaty jest ustalana na podstawie dwóch aktów prawnych:
- rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 13 października 2004 r. w sprawie stawek opłat dla poszczególnych rodzajów i gatunków drzew,
- obwieszczenia Ministra Środowiska w sprawie stawek opłat za usunięcie drzew i krzewów oraz stawek kar za zniszczenie zieleni na rok 2010 (obwieszczenie corocznie zmieniane),
Na podstawie m.in. powyższych przepisów zostały wydane decyzje na usunięcie drzew z terenu nieruchomości na których obecnie znajdują się markety Kaufland oraz Lidl a także z obszaru Rynku.
W przypadku obu inwestycji dotyczących budowy marketów, przedsiębiorcy otrzymali decyzje, w których naliczono opłaty wg obowiązujących wówczas stawek.
Decyzja na usunięcie drzew i krzewów z terenu Rynku została wydana przez Starostę Wągrowieckiego na wniosek Burmistrza Miasta. W decyzji tej została naliczona opłata, którą odroczono na okres 3 lat w zamian za posadzenie krzewów na powierzchni minimum 25m2 oraz drzew w liczbie nie mniejszej niż ilość usuwanych. W tym przypadku drzewa i krzewy posadzono na terenie Parku 600-lecia oraz w pasie drogowym ul. Rgielskiej.

Pasażer 3 Wagonu

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #5 : Czerwiec 24, 2010, 06:22:14 am »
O czym tu mowa? Miasto ma się rozwijać, a trudno, żeby w centrum drogi rosło drzewo. Fakt, na rynku drzewa mogły pozostać, bo teraz rynek jest po prostu "łysy", ale tam, gdzie teren potrzebny jest do rozbudowy trudno, siła wyższa...
Nie musi rosnąć w centrum drogi. Jeżeli już nie można było uratować alei do Skoków oraz nie narażać na niebezpieczeństwo ludzi, którzy nią jeżdżą ustawiając znak ograniczenia szybkości, można było wyciąć drzewa tylko po jednej stronie a drogę poszerzyć i "przesunąć" w stronę bezdrzewną.
...Proszę powiedzieć osobom pracujacym w Kauflandzie, że są bez pracy, bo zamiast marketu pozostaną tam drzewa, a sklepu nie ma gdzie zbudować, bo drzew dokoła Wągrowca wszędzie pełno i nie można ich wyciąć. Jestem ciekawa czy by byli zadowoleni...
Kaufland nie musiał powstawać w miejscu gdzie rosły piękne drzewa. Tyle jest bezdrzewnych miejsc np. w okolicy obwodnicy... M1 w Poznaniu też nie jest w centrum miasta...
Decyzja na usunięcie drzew i krzewów z terenu Rynku została wydana przez Starostę Wągrowieckiego na wniosek Burmistrza Miasta. W decyzji tej została naliczona opłata, którą odroczono na okres 3 lat w zamian za posadzenie krzewów na powierzchni minimum 25m2 oraz drzew w liczbie nie mniejszej niż ilość usuwanych. W tym przypadku drzewa i krzewy posadzono na terenie Parku 600-lecia oraz w pasie drogowym ul. Rgielskiej.
Nie wiem, czy piszący powyższego posta przedstawiciel UM zauważył, że nie neguję legalności wycinki drzew. Stwierdziłem tylko fakt, że Pan Burmistrz nie lubi w Wągrowcu zieleni i jej się namiętnie pozbywa... tyle, że w majestacie prawa :)

Pasażer 3 Wagonu

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 : Czerwiec 24, 2010, 06:26:52 am »
Nie wiem, czy tu jest możliwość edycji napisanego przez siebie tekstu, ale oczywiście ostatnie zdania z posta powyżej:
"Nie wiem, czy piszący powyższego posta przedstawiciel UM zauważył, że nie neguję legalności wycinki drzew. Stwierdziłem tylko fakt, że Pan Burmistrz nie lubi w Wągrowcu zieleni i jej się namiętnie pozbywa... tyle, że w majestacie prawa :)" - są napisane przeze mnie jako odpowiedź na cytat z UM.